En çok sıklıkta rastladığımız bu hastalık yenidoğan bebeklerde aile bireyleri arasında öpmeler ilk 3 ay bebeğinizin hastalığı mikrobu kapması oldukça kolay alacağı için ilk 3 ay öpülmemesi gerekmektedir.
Ebeveyn olarak, kişisel ağız hijyeninizi düzenli korumaya dikkat edin.
Bebeğinize yaklaşmadan önce ellerinizi yıkamaya özen gösterin.
Bebeğinizin güvenliği için, ailenizi, akrabalarınızı ve arkadaşlarınızı bu önlemler konusunda bilgilendirin.
Evdeki, beklenmedik yerlerde/eşyalarda mikrop bulunabilir: televizyon kumandası, cep telefonları, el çantaları gibi.
Herhangi bir enfeksiyonu olan veya enfeksiyon kapma potansiyeli olan kişiler bebekten uzak durmalıdır.
Grip veya teşhis edilmemiş kronik öksürük veya herhangi bir solunum rahatsızlığı olan kişiler bebeği öpmekten kaçınmalıdır.
Bebekleri öpmenin riskleri ciddidir hele de bebeği dudaklarından öpmek işleri daha da ciddileştirir.Uçuğu olan kişiler bebekten kesinlikle uzak durmalıdır.
Böyle bir kişi bebeği öperse, bu virüs bebeğe bulaşır ve yaşam boyu bu virüsten kurtulmayabilir.
Birçok çocuk ve yetişkinler gıda alerjileriyle karşı karşıya kalabilirler. Örneğin bebeği öpen kişinin dudaklarında glüten kalmış olabilir, bu da bebek için ciddi bir tehlike oluşturabilir.
Sonuç olarak, küçük bir bebeği, sıcacık battaniyesine sarılmış gördüğümüz an, içimiz hemen yoğun bir sevgi ile dolar ve ona sarılıp öpmek isteriz. Hepimiz bu duyguya aşinayız ve bu davranışı çağlardan beri tamamen içimizde uyanan yoğun bir sevgi duygusundan yapıyoruz. Tabii ki bu sevgi gösterisinin bebeğe istemeden zarar veriyor olabileceğimiz aklımızdan geçmiyor. Yapılan araştırmalarda, bir bebeği öpmenin, kimi zaman zararsız, kimi zamanda zararlı olduğu saptanmıştır.