Bebeklerde Kolikle Gaz Sancısı ile Baş Etmek


  Her bebek zaman zaman huysuzluk eder ama bazı bebekler diğerlerinden daha çok ağlar. Bebeğiniz, sağlıklı olmasına rağmen sık sık, özellikle de akşamları, huysuzluk nöbetine giriyorsa ya da günde üç dört saat bir türlü sakinleştirmeden ağlıyorsa, bebeğinizde kolik var demektedir. Kolik, fiziksel bir rahatsızlık ya da hastalık değil, sakinleştirilmesi zor olan ve tekrarlayan ağlama nöbetlerine verilen addır.

 Gaz sancısı olan bir bebeğin ağlaması açlık, altı kirli olma ve benzer durumlardan kaynaklanmaz ve bebeği sakinleştirmek mümkün olmaz. Uzmanlar bu durumun nedenin ne oduğundan emin değiller. Kolik dığumdan altı hafta sonra doruğa çıkar ve üçüncü ayın sonunda kaybolur.

 Gaz sancısı sorunu olan bebeklerin ana babalarına bu durum hiç düzelmeyecekmiş gibi gelir. Genelde umutsuz öfkel, sinirli, kaygılı ve yorgun hissederler kendilerini.

 Peki Ne Yapmalıyız ? 
Gaz sancısı çeken bebeklere sürekli olarak iyi gelen bir tedavi yoktur. Bebeğinizi sakinleştirmek için çeşitli yöntemleri deneyin ama emekleriniz boşa giderde de cesaretinizi kaybetmeyin. Bebeğinizin er geç bunu atlatacağını unutmayın. Huysuz bir bebeğinizin olması onun ileride de sürekli mızmızlanan bir çocuk olacağı anlamına gelmez. Koliği olan bebeklerin çoğu daha sonra mutlu güler yüzlü, iyi huylu çocuklar olurlar.
 
Bebeğinizin ağlama nöbetleri sırasında ne kadar rahat olabilirseniz bebeğinizi avutmanız da o kadar kolay olur. Minicik bir bebeğin ağlamasını dinlemek sizi kahredebilir ama sizin huzursuzluğunuz, çaresizliğiniz ve paniğiniz sadece bebeğin ıstırabını arttırmaya neden olacaktır.
 
Biraz rahat etmek için başkalarının bebeğinize göz kulak olmasına izin verip bir mola verin. Siz bütün numaralarını tükettiğiniz için, bazen yeni biri bebeğin sakinleşmesine daha çok yardımcı olabilecektir.

Ne zaman Kolik olmayabilir ?
 Bazı durumlarda bebeğinizin ağlamasının kolikten mi yoksa başka bir sebepten mi kaynaklandığını anlamak zor olabilir.
 Bebeğiniz olağandışı bir süre ağlamayı sürdürürse,
 Ağlama sesi size tuhaf geliyorsa
 Ağlamanın yanı sıra hareketlerinde azalma,yetersiz beslenme,anormal soluk alma ya da hareketler varsa
 Kusma ateş ve ishal gibi başka hastalık belirtileri ortaya çıkmışsa,
 Siz ya da evde bir başkası bebeğin ağlamasıyla baş etmekte zorlanıyorsa bebeğinizin doktorunuza başvurunuz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski