Günümüzde ortalarda bırakılan Pil, Madeni Para ve daha fazla yutmaya elverişli olan herşey mevcut sürekli bebeğinizi ya da çocuğunuzu takip etmek imkansız olsa da bu gibi cisimleri ulaşılamıyacak yerlere koymakta fayda var. En çok karşılaşılan ise Madeni para yutma, Oyuncak ve Mıktanıs gelmektedir. Yabancı cisimler genellikle mideye inmezken yemek borusunun üst bölümünde en çok görülen vaka olarak bilinmektedir.
Yabancı cisimlerin çoğu % 80 oranı ile sindirim kanalında rahatlıkla geçerek mideye ulaşması geri kalan %20 si ise sindirim sistemine anatomik geçiş bölgelerinde takılı kalmaktadır. Yemek borusunun üst,orta ve alt darlıkları pilor,ileoçekal kapak ve rektosigmoin kolon anatomik darlık bölgeleridir.

Çocuğun yabancı cisim yuttuğunu nasıl anlarım ?
Buna kesin bilgi verilememektedir fakat Maddenin takıldığı yere göre farklı belirtiler vermektedir. Genelde öksürük ve ağızdan sürekli tükürük akması annenin dikkatini çekmesi için yeterlidir. Solunum yoluna baskı söz konusu ise nefes almada güçlük ve morarmalar gözlenebilir.
Yabancı madde yuttuğundan şüpheleniyorsanız aklınız kalmasın istiyorsanız en iyi yöntem bebeğin ya da çocuğun radyoloji olarak incelenmesi olacaktır. Metal cisim ise Röntgen'de kolaylıkla görülecektir. Fakat plastik, kumaş gibi cisimler röntgen'de görünmedikleri için endeskop aletleri ile teşhis edilebilmektedir.
İçindekiler:
Çocuğum yabancı cisim yuttuÇocuklarda yabancı cisim nasıl çıkarılır
Yabancı cisim gözlemesi nasıl olur
Çocuklarda röntgen
Çocuklardan en çok yutulan maddeler