Çocuklarda idrar yolu Enfeksiyon Nedenleri

 


 Çocuklarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonunun birden çok sebebi olabilir. İdrar yolu enfeksiyonunun özellikle küçük kız çocuklarında daha sık rastlanan bir enfeksiyon türü olduğunu belirten Dr. Fikret İşbilir Çocuklar ishal, bez kullanımı, pişik gibi nedenlerle kolaylıkla bu hastalığa yakalanabilir, kendilerini ifade edemediklerinden hastalık fark edilmezse ve doktora gidilmezse ilerleyerek böbreklere zarar verebilir.

 Tekrarlayan pişik, enfeksiyonun habercisi olabilir. Normal şartlarda idrarda herhangi bir bakteri, mantar ya da virüs bulunmaz, Ancak idrar yoluna herhangi bir nedenle miktop girişi olduğunda idrar yolu enfeksiyonu oluşur. İdrar yolu enfeksiyonlarının büyük bir bölümü sindirim sisteminde bulunan Eschericha coli bakterisinden kaynaklanmaktadır.

 İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarını etkileyen bakterilerin,neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon türü, özellikle küçük kız çocuklarında daha yaygın görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonları etkilediği bölgeye göre üç farklı ana başlıkta incelenmektedir.
 Üretrit, idrarın mesaneden vücuda taşınmasını sağlayan tüpün enfeksiyonudur.
 Sistit, mesaneden enfeksiyon oluşması ile ortaya çıkar.
 Piyelenofrit ise genellikle ileri aşamalarda ortaya çıkan bir tablodur ve böbrek enfeksiyonunu ifade eder.



Hijyen önemleri çocuklara öğretilmeli çocukları idrar yolu enfeksiyonlarından korumak adına alabileceğiniz önlemler nedir ?

Çocukların sık sık tuvalete gitmesi teşvik edilmeli,
Çocukların hijyenik bir ortamda kalması sağlanmalı,
Çocuklara bol su içirilmeli,
Çocukların genital bölge hijyenine dikkat edilmeli ve çocuklara hijyen önlemleri öğretilmeli
Çocuklar tuvaletini yaptıktan sonra altları önden arkaya doğru silinmeli,
Çocuk iç giyiminde pamuklu ürünler tercih edilmelidir.

Tekrarlayan pişik, idrar yolu enfeksiyonlarının göstergesi olabilir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski