Baş ağrısı bu cümleyi 7'den 70ê herkes kullanıyor. Bu ağrının Yetişkin ve çocuk olması gerekmiyor herkeste aynı şiddetini gösteriyor. Enfeksiyon hastalıklarından göz problemlerine, stresten tümörlere oldukça geniş bir skalada incelenen baş ağrısı, çocuklarda farklı sorunlardan kaynaklanabilir. Ailelerin yapması gereken ise baş ağrısına eşlik eden semptomlara dikkat etmek ve ağrının süresi ve sıklığını yakından takip etmek.
Migren çocuklarda yetişkinlerden farklı belirti verebilir mi?
Her yaştan görülebilen migren çocuklarda da yaşanan bir sorun. Özellikle ergenlik döneminde görülme sıklığı artıyor. Migren gibi ataklar halinde olan ve tekrarlayıcı baş ağrıları çocukların yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor.
Çocuklarda migren belirtileri yetişkinlerden biraz farklı seyerebiliyor.
Ataklar 1 saatten kısa sürede hafifleyebiliyor.
Yetişkinlerin tersine ağrı başın iki bölgesini de etkileyebiliyor.
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da baş dönmesi, ışık ve kokuya hassasiyet, görme bozukluğu ile halsizlik gibi sorunlar yaşanabiliyor.
Enfeksiyonlarda baş ağrısı yapar,
Baş ağrısı kafatasının içinde ve dışında bulunan ağrıya duyarlı yapıların çeşitli nedenlerle etkinlenmesi sonucu oluştan bir belirti. Çocukluk çağı baş ağrıları primer ve sekonder baş ağrıları olarak iki grubu ayrılıyor.
Primer Baş Ağrıları nedir: Migren ve gerilim tipi baş ağrısı çocukluk çağında genellikle de ergenlik döneminde sık görülen baş ağrısı nedenini oluşturuyor.
Sekonder Baş Ağrıları nedir: Virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlar, burun tıkanıklığı, diş çürükleri, görme bozuklukları, hipertansiyon, beyin tümörü, hidrosefali, beyin kanaması ve kafa travması gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor.
Çocuklarda baş ağrısının tedavisi için öncelikle altta yatan nedenin tespit edilmesi gerekiyor.
Migreni tetikleyen besin maddelerini tüketmemek
Yemek öğünlerini atlamamak
Ekran maruziyetini azaltmak
Stres oluşturan faktörlere çözüm sağlamak
Uyku saatlerini çocuğun yaşına uygun olarak düzenlemek, yoğun egzersizden kaçınmak
Okul ve ödev zamanlarını ayarlamak gibi yaşam alışkanlıklarında düzenlemeler yapılıyor.
Buna rağmen ataklar devam ederse ağrı sıklığını ve şiddetini azalatmakk için koruyucu ilaç tedavilerine başlanıyor. Sekonder baş ağrılarında ise altta yatan nedene göre tedavi planlaması yapılıyor.
İçindekiler:
Çocuklarda Migren tedavisi
Primer Baş ağrısı
Sekonder Baş Ağrıları
Çocuklarda baş ağrısı tedavisi