Çocuklara Doğal Afetler Nasıl Anlatılmalı

 


Öncelikle çocuğun neye maruz kaldığını, konuyla ilgili ne bildiğini öğrenmeye çalışın. Çocuğa şua anda güvenli bir ortamda olduğunu hissettirin. Mümkün olduğunca yaşına uygun, ancak net ifadeler kullanın. Belirsizlikte bırakmayın ve bilgi eksikliklerini gidermeye çalışın. Bu süreçte yaşadıkları duyguların normal olduğunu söyleyin. Duygularını ifade etmeleri için alan açın. Korku ve kaygı duyuyorsa bunun spesifik olarak ne ile ilgili olduğunu anlamaya çalışın. Örneğin gürültü, tekrarlama ihtimali ebeveynlerini kaybetmek evsiz kalmak, arkadaşlarını bir daha görememek yaygın korkulardır.

 Korkusnun içeriğine göre birlikte bir eylem planı hazırlayın. Çocuğun bu plana dahil olması onu kontrol sahibi hissettirecektir. Afete ilişkin görüntülerden, konuşmalardan, sosyal medya içeriklerinden mümkün olduğunca uzak durmasını sağlayın. Eğer istiyorsa afetzedeler için birlikte yardımlar yapın. Kampanyalara katılmak, gönderilen ürünlere destek olmak oradaki çocuklar için geçmiş olsun dilediği bir resim çizmek ve benzeri pek çok yardım yapılabilir.


Onları Nasıl Koruyabiliriz ?

 Afet sonrası refakatsız çocuklar için çok sıkı önlemler alınmalıdır. Sığınacak kimsenin olmaması çocuklarda ezici bir yalnızlık üretir. Ailesine veya yakınlarına ulaşamayan refakatsiz çocuklar, bakım ve korunmadan yoksun kaldıkları için en korunmasız ve istismara açık grubu oluştururlar. Bu çocuklar adına yapılacak tüm eylemler uluslararası standartlarda belirlenen ilkeler ile uygulanmalıdır. Çocuklar tüm temel ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığını ulusal veya yerel refah sistemleri tarafından belirli aralıklarla uzman psikologlar eşliğinde denetlenmelidir. İzlenecek tüm adımlar çocuğun üstün yararı, fiziksel ve ruh sağlığını korumak amaçlı olmalıdır.

Doğal Afet ve Sosyal Medya ?

 Depremin yarattığı hasarın, yaralananların ve hayatını kaybedenlerin görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması ve dolaşıma sokulması toplumun psikolojik sağlığını tehdit ediyor. Bu tarz paylaşımlar, özellikle onlara maruz kalan çocukların kaygı ve korkularının artmasına neden oluyor. Toplumsal sağlığın korunabilmesi için, vatandaşların ve basın kuruluşlarının depremden etkilenen insanların veya yaşanan türü trajedilerin götüntülerini açıkça paylaşmamaya özen göstermesi gerekiyor.

İçindekiler:
Çocuklar ve Doğal Afet
Çocuklara Deprem nasıl anlatılır
Çocuk ve Sosyal Medya
Bebekler ve Doğal Afetler
Çocuklarda Doğal Afet Korkusu

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski