Etrafınızda ki bir çok kişi aile,akraba,eş,dost akla kim geliyorsa sürekli bebeğinize birşeyler tattırmak için fırsat kollamaya mı başladı. Ancak kontrole gittiğiniz doktor size en az 6 ay'dan önce ek gıdaya başlamamanız konusunda uyarmış olsa'da sizleri büyüten anneniz veya annelerimiz bizlere anlatırken 4 aylıkken mis gibi çorbalar,muhallebiler verdiğini bizlere anlatıyor.
Doktorlar neden en az 6. Ay'dan sonra ek Gıda öneriyor ?
Anne sütü dışında çocuga verilen her türlü besin öğesi içeren sıvı ve katı gıdalara tamamlayıcı besin denir. Formül mama ve anne sütü güçlendiricileri de tamamlayıcı gıdalardır.
Tamamlayıcı beslenme neden gerekli ?
Bebek büyüdülçe besin ihtiyacı artar ve tamamlayıcı besinler anne sütünden aldığı besinler ile ihtiyacı olan arasındaki boşlukları doldurur. Bebeğinizin gelişimsel olarak ısırma ve çiğneme becerisini geliştirir. Bebeğin çiğneme ile ağız-dil koordinasyonunu sağlayarak konuşmasının gelişmesini sağlar. Bebekler farklı tat ve özellikte besinlerle buluşturarak gelecekteki sağlıklı beslenme düzenin oluşturulmasını sağlar.
Ek Gıdalara Erken Başlamak Neden Sakıncalı ?
Anne sütü ile beslenme süresini kısalttığı için asıl ve tek nedeni bu. Dördüncü aydan önce ek gıda başlamak,yetersiz enerji alımı sonucu büyüme yavaşlayabilir ve bebeğin malnütrisyon olarak tanımlanan beslenme bozukluğu riskini artırır.
Ek Gıdalarda anne sütündeki gibi koruyuzu antikorlar olmadığından tamamlayıcı besinler bebeğin bağışıklığını anne sütü gibi desteklemez.Anne sütünün osolaritesi bebekler için idealdir.Böbrekler yeterince olgunlaşmadanosmolaritesi yüksek olan ek besinler verildiğinde bebeğin böbrek yükü artar.
Henüz çiğneme fonksiyonları gelişmeden ek gıda başlanması bebeğin pütürlü ve taneli gıdaları red etmesine neden olur. Ek besinler ile buluşma olasılığı fazla olduğundan bebekte özellikle bağırsak enfeksiyonu risli artabilir. Erken ek gıdaya başlamak obezite riskini 6 kat artırır.
Nişasta ve proteinler 4. aydan önce verilirse, sindirim enzimleri henüz yeterli olmadığı için yeterince parçalanamaz ve bu da sindirim sorunlarına yol açar. Erken ek gıda başlanan çocuklarda alerji ve ileri yaşlarda Tip 1 diyabet, otoimmun hastalık gelişim riski arttırabilir.
Ek Gıdaya Başlamak için Tamamlanması Gereken Gelişim Basamakları
Baş boyun kontrolünün tamamlanmış olmalıdır.
Bebek anne ve çevre ile ilişki kurabilmelidir.
El göz koordinasyonu gelişmiş olmalıdır.
Destekli oturmaya başlamalıdır.
Çiğneme ve yutmayı eşgüdümlü olarak yapabilmesi gerekir.
Sindirim sistemindeki mukoza geçirğenliği ve enzimlerin yeterli düzeye erişmiş olması.
Sonuç olarak ve Kısaca özetlemek gerekirse:
Bebekler ilk 6 ay yalnız ve sadece anne sütü alması gerekmektedir. Ek Gıdalar 4. aydan önce başlanmamalı 6. ay'dan sonraya kalmamalıdır. Ek Gıda uygun zamanda yeterli, güvenli ve ayına uygun olarak tercih edilmelidir.
İçindekiler
Bebeklerde Neden 6. Ay
Tamamlayıcı beslenme nedir
Ek Gıda Erken başlamak
Ek Gıda için Tamamlanması gereken basamaklar